суббота, 9 февраля 2013 г.

Рукостискання

Найчастіше саме рукостисканням завершується церемонія вітання. Цей ритуал в минулому демонстрував мирні наміри - адже в руках немає зброї. Для рукостискання зазвичай подають праву руку, це правило поширюється і на шульг. Втім, якщо права зайнята чи ушкоджена, можна подати, попередньо вибачившись, ліву руку. При цьому вільна рука не повинна лежати в кишені.
Пропонуючи руку, не можна тримати її розслабленої, як би вручаючи потримати жабу. Але не слід і щосили стискати руку партнера, трясучи нею в повітрі. Подавайте руку впевнено, потискайте - спокійно, несильно і коротко.
Не варто потискати долоню своїми двома руками, так само, як і подавати для потиску лише кінчики пальців.
У випадку якщо вас представляють іншій людині, першим простягнути руку повинен він.
При зустрічі чоловіка і жінки, бути чи не бути рукостисканню вирішує дама. Етикет наказує першими подавати руку жінці. Також і при зустрічі людей різного віку, ініціатива повинна виходити від старших товаришів. Якщо ж дама або чоловік старше вас по положенню або віком вирішить зобразити легкий уклін і усно вітати вас, не варто наполягати на рукостисканні. Однак якщо простягнуту вам руку залишити висіти в повітрі, то це буде розцінено як образу.

У випадку якщо ви зустрілися з групою людей, серед яких ваш знайомий, правила хорошого тону вимагають, щоб ви обмінялися рукостисканням з усіма присутніми.
У разі рукостискання на вулиці, етикет наказує чоловікам знімати рукавички, а жінкам милостиво дозволяє цю частину дамського туалету залишити на місці.
Зустрівши знайомого в компанії інших людей, буде ввічливо потиснути руки кожному з них.
При обміні рукостисканням, обидві руки повинні бути або без рукавичок, або в оних. Якщо ж ваш візаві вже стягнув рукавичку, вам доведеться наслідувати його приклад. Втім, для жінок, як завжди, зроблено виняток. Чоловікові ж при рукостисканні з дамою варто зняти свою рукавичку. А ось на рукавиці це правило етикету не поширюється: їх необхідно зняти перед знизуванням рук обов'язково всім.
Увійшовши до приміщення, перш за все, зніміть рукавички, і тільки потім привітайте присутніх. Йдучи, також прийнятно потиснути руки хазяям будинку і гостям, якщо компанія була невелика. Досить безглуздо виглядає людина, планомірно обходить вітальню і знизує всім руки. Також не варто йти вітатися через усю кімнату з простягнутою рукою. При великому скупченні людей, достатньо привітатися чи попрощатися з усіма легким поклоном.
Для пар, які вітають один одного рукостисканням, є свій порядок, завдяки якому вдається уникнути схрещених долонь.
При цьому спочатку дами, що знаходяться праворуч від своїх супутників, тиснуть руки один одному. Потім подають руки чоловікам. Привітання завершується чоловічим рукостисканням.
У разі якщо дами стоять один навпроти одного, то таке становище ще більше спрощує вітання: жінки і чоловіки потискають один одному руки одночасно. Потім один з чоловіків обходить свою супутницю ззаду і знизує простягнуту йому долоню дами.
Варто пам'ятати про культурних особливостях мусульманських країн, де рукостискання жінки і чоловіки неможливо в принципі, тому що дотику до осіб протилежної статі - одне з найсуворіших табу.
Також не слід зловживати рукостисканням у випадку частих зустрічей протягом дня, наприклад, на роботі. Це недоцільно, та й виглядає дещо безглуздо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий