среда, 24 октября 2012 г.

Правила етикету для жінок


Традиційно, жінці відводиться роль «слабкої створення» - більшість правил хорошого тону наказують чоловікам їх опікувати і доглядати за дамами.
Правила етикету для жінок.
Жінкам же слід приймати ці знаки уваги з вдячністю, але не вимагати, припустимо, поступитися місцем в транспорті тільки на тій підставі, що ви - дама. Це некомільфо, та й сидить молода людина може себе погано почувати, бути нездоровим.

За етикетом чоловікові слід пропускати даму вперед, відкриваючи перед нею двері. Але є й виключення з цього правила: чоловік входить першим в незнайоме приміщення, наприклад, ресторан, як би прокладаючи своїй дамі дорогу. У цьому випадку розорювання двері ставиться в обов'язок швейцару. Якщо ж такий відсутній, чоловік відкриває двері сам, пропускає даму вперед і тут же обганяє її, показуючи шлях.

Якщо йдуть у різних напрямках чоловік і жінка зустрічаються на сходах, дама вправі не відходити від перил.


Заходячи в ліфт, чоловік пропускає даму вперед. При виході ж, навпаки, жінка слідує за чоловіком з міркувань безпеки.

У громадський транспорт право першопрохідника належить жінці, чоловікові слід підтримати її за лікоть. Так само, як і з ліфта, першим виходить чоловік, щоб допомогти спуститися своїй супутниці і іншим виходять пасажиркам.

У гардеробі чоловік знімає своє пальто після того, допоможе жінці зняти її верхній одяг. Йдучи, чоловікові теж слід спочатку допомогти одягтися дамі.
Що стосується зовнішнього вигляду жінки, то головна вимога етикету - це чистота одягу і взуття, доглянутий охайний зовнішній вигляд.

Особливу увагу потрібно звернути на рукавички, туфлі, сумочку і носову хустку. Правила хорошого тону наказують підбирати ці предмети в тон, щоб вони гармоніювали з нарядом. Зараз прийнято користуватися одноразовими паперовими носовими хусточками. Звичайно, так гігієнічніше. Але справжня леді на людях промокне очі виключно тонким шовковою хусточкою. Не забувайте, що сильний запах парфумів або дезодоранту - моветон.

Не варто надягати відразу багато прикрас, особливо вдень. Вечірній одяг увазі коштовності, але постарайтеся не виглядати різдвяною ялинкою.
Правила етикету для жінок.
Якщо ви кудись їдете удвох з чоловіком, вам слід узгодити форму одягу.

Приводити себе в порядок, наводити лиск слід тільки вдома або в туалетній кімнаті. Чепуритися, зачісуватися, пудрити ніс, чистити нігті, поправляти одяг в громадських місцях, за столом, на вулиці - поганий тон. Максимум, що дозволяють правила етикету - мигцем поглянути в люстерко і злегка підфарбувати губи.

На побачення дамі допустимо запізнитися на 5-10 хвилин. Не варто випробовувати терпіння супутника і надовго затримуватися.

Прийшовши в ресторан або кафе, стіл вибирає чоловік. Жінці слід дочекатися запрошення сісти, коли її супутник відсуне стілець. За правилами етикету, чоловік сідає ліворуч від дами, якщо ж стіл невеликий, то навпроти.

Меню першого читає жінка і вибирає страви для себе. Замовляти ж страви для обох - прерогатива чоловіка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий