суббота, 30 марта 2013 г.

Типи керівників


Спілкування з керівником лише частково регламентується стандартними нормами етикету. В основному ж воно вибудовується, виходячи з негласних правил. У кожному колективі вони свої і більшою мірою залежать від особистості самого начальника. Для того щоб грамотно вибудувати взаємини з керівником, треба встановити, до якого типу лідерів він належить.

Діловий етикет розрізняє 3 основних типи керівників (авторитарний, ліберальний і демократичний) і ще 7 прикордонних варіантів лідерів.

Авторитарний керівник
Авторитарний керівник - найжорсткіший тип начальника. Йому властиво придушувати ініціативу підлеглих. Для авторитарного керівника важливо тільки те, щоб йому неухильно підпорядковувалися і виконували його вимоги. Всі рішення він приймає одноосібно, ототожнюючи себе з очолюваною компанією. Авторитарний керівник сам цілком віддається роботі і вимагає того ж від підлеглих. Задля досягнення мети компанії він погодиться на будь-які витрати: як матеріальні, так і людські.



При спілкуванні з авторитарним керівником не варто проявляти ініціативу: вона може виявитися караною. Утримайтеся від обговорення власних ідей, проектів і пропозицій з таким начальником.

Наступним правилом спілкування з керівником авторитарного типу є суворе дотримання субординації.

Ліберальний керівник
Ліберальний керівник - тип, кардинально протилежний авторитарного. Однак не варто ототожнювати лібералізм з потуранням, нехлюйством і безконтрольністю. Ліберальний керівник - ідеальний тип начальника для творчих і наукових колективів. Люди мистецтва і науки не потребують стороннього втручання в свою роботу, так само як і в строгому контролі її виконання. Однак це не означає, що вони зовсім не звітують перед начальником. Просто контроль у цій сфері здійснюється в більш вільній формі. Як правило, відносини ліберального керівника з підлеглими грунтуються на взаємоповазі і довірі.

При спілкуванні з керівником даного типу рекомендується дискутувати на ділові теми.

Демократичний керівник

Демократичний керівник - оптимальний тип начальника. Він дозволяє підлеглим самостійно вирішувати виробничі питання - довіряє їхній компетентності та досвіду. Демократичний керівник відрізняється об'єктивністю оцінки здібностей кожного співробітника. Компанію він ототожнює не з власною персоною, а з усім колективом. Демократичний керівник заохочує ініціативу підлеглих, розглядає і враховує їх пропозиції та ідеї. Часто такий начальник знає, чим живуть і цікавляться співробітники його компанії.

Відмінною особливістю спілкування з керівником-демократом є те, що при наявності субординації відсутня дистанція. До такого начальнику можна звертатися навіть з особистих питань.

Командний лідер
Командний лідер - це прикордонний тип керівника. Такий начальник чітко вибудовує систему службових відносин у трудовому колективі. Командний лідер встановлює чіткі правила всередині компанії і сам їх строго дотримує. До прикладу, якщо він вводить правило, згідно з яким, всі зобов'язані письмово звітувати за запізнення на роботу, то сам ніколи не запізнюється. Якщо на чолі колективу стоїть командний лідер, роль міжособистісних відносин в ньому знижується, проте не зводиться до нуля.

Компанійський лідер
Компанійський лідер прагне вибудувати оптимальну модель відносин в колективі. Однак йде він до поставленої мети шляхом проб і помилок. Будувати плани і виходити з розрахунку не в його дусі. Компанійський лідер намагається підтримувати баланс професійних та міжособистісних відносин в колективі. В організації, очолюваної таким керівником, часто проводяться наради, збори, летючки, мозкові штурми і т.д.

Лідер-маніпулятор
Лідер-маніпулятор одноосібно встановлює норми і правила службового етикету в своїй організації. Причому найчастіше його вимоги нелогічні і непостійні. Незважаючи на те, що такий начальник ніде не прописує свої правила, весь колектив повинен їх вловлювати і суворо дотримуватися. Ті, кому недостатньо розвинені інтуїція і чуйність не дозволяють вникнути в неписані закони організації, надовго в ній не затримуються. Таким чином, комфортно з лідером-маніпулятором можуть співіснувати тільки ті, хто вміє пристосовуватися до часто мінливих обставин. Сам же керівник часто не дотримується встановлених ним самим правила. Лідер-маніпулятор зовсім не є автократом. Керівнику даного типу властиво заохочувати міжособистісні стосунки в колективі та проявляти увагу до підлеглих.

Лідер-аскет
Для лідера-аскета на першому місці завжди стоять інтереси справи. Такий же життєвої позиції він вимагає і від підлеглих. При цьому лідер-аскет не замислюється, як можна прогодувати сім'ю на вельми скромну зарплату. Сам він, як правило, є холостяком, тому особисті проблеми підлеглих йому чужі. Незважаючи на це, підлеглі керівника, що віддає всього себе роботі, поважають. Однак між співробітниками і начальником-аскетом завжди є досить помітна дистанція. Керівник даного типу зі своїми підлеглими встановлює суто ділові відносини. При цьому він не перешкоджає міжособистісним відносинам у колективі, просто сам в них не бере участь.

Нерішучий лідер
Нерішучий лідер іменується таким внаслідок того, що уникає відповідальності, щоразу чекаючи розпоряджень «зверху». Він уникає не тільки міжособистісних, але й професійних взаємин з підлеглими. Спілкування співробітників з таким керівником здійснюється через його заступника або секретаря. Нерішучий лідер, як правило, є бюрократом. Рішення будь-яких питань розтягується їм на рекордно довгі терміни. Для того щоб комфортно працювати «під керівництвом» нерішучого лідера, необхідно бути професіоналом своєї справи. Питання співробітникам при такому начальнику доводиться вирішувати самостійно, покладаючись тільки на самих себе. Єдиним негласним правилом етикету в колективі є взаємне невтручання керівника і підлеглих у справи один одного.

Лідер-патріарх
Для лідера-патріарха першорядне значення на роботі мають міжособистісні, а не професійні відносини. Такому начальнику добре б керувати невеликим колективом, всі члени якого ставилися б до свого наставника з повагою і симпатією. Керівник-патріарх відрізняється своїми запитами, що виходять за рамки простої субординації. Він потребує особливих, «патріархальних» почестях: привітаннях і подарунках, наданні дрібних позаслужбових послуг (типу покупки фруктів для його мами, яка перебуває у лікарні), улесливих дифірамбах.

Мінусом такого керівника є те, що він може звільнити співробітника без об'єктивних на те підстав, з особистих мотивів. Підлеглі лідера-патріарха зазвичай по-доброму сміються над ним за спиною, але всі прохання і доручення виконують.

Харизматичний лідер
Головними відмінними рисами харизматичного лідера є талант, особиста чарівність, наявність ділової хватки. Керівнику даного типу навіть не обов'язково вимагати дотримання субординації, всі співробітники будуть дотримуватися її за власною ініціативою. Харизматичний лідер, як правило, досить далекий від підлеглих. Він мало з ними спілкується на не стосуються роботи теми. Зате харизматичний лідер завжди оперативно з'являється і усуває проблеми виробничого плану. Колектив об'єднується на грунті шанування і навіть обожнювання такого начальника.

У підсумку, можна зробити висновок про те, що норми етикету в кожному колективі багато в чому залежать від характеру керівника. Проте яким би не був начальник, кожен підлеглий, згідно службової етики, зобов'язаний берегти його авторитет. Адже керівник - це головне «обличчя» компанії. І якщо співробітникові не байдужа репутація власної організації, він ніколи не стане піднімати делікатні корпоративні питання на публіці. Службовий етикет категорично забороняє обговорювати і критикувати шефа за його спиною.

1 комментарий:

  1. Look at the way my friend Wesley Virgin's adventure launches in this SHOCKING and controversial VIDEO.

    Wesley was in the army-and soon after leaving-he found hidden, "self mind control" secrets that the CIA and others used to get anything they want.

    These are the same methods many famous people (especially those who "come out of nowhere") and elite business people used to become rich and famous.

    You probably know how you use only 10% of your brain.

    That's mostly because the majority of your brain's power is UNTAPPED.

    Perhaps this expression has even occurred IN YOUR very own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about 7 years ago, while driving an unregistered, beat-up garbage bucket of a vehicle without a license and $3.20 on his debit card.

    "I'm absolutely fed up with living paycheck to paycheck! When will I get my big break?"

    You took part in those thoughts, am I right?

    Your success story is waiting to start. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

    CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S SECRETS

    ОтветитьУдалить