среда, 24 октября 2012 г.

Як поводитися в магазині - правила етикету


У наш час, кількість продавців і консультантів у деяких магазинах перевищує число покупців. Тим не менш, є претензії і невдоволення від обслуговування. У чому ж справа? Чи винні в цьому погано навчені менеджери або ж ви викликаєте певне відношення своєю власною поведінкою? Як взагалі потрібно вести себе в магазині, щоб тебе обслужили добре, ввічливо, ненав'язливо і швидко?

Краще і швидше за все обслуговують тих, у кому відчувають представника більш високого соціального статусу, причому, це відбувається абсолютно несвідомо. Тому, прийшовши в магазин, поводьтеся з почуттям гідності, як леді. Причому, це визначається не по товщині гаманця, а за манерами.

У будь-якому магазині постарайтеся поводитися, як людина, у якої немає проблем. Ті, хто вас обслуговує, не повинні бачити перед собою жінку, замучену роботою і побутом і сімейними негараздами. Розпрямите плечі, підніміть голову. Спокій, упевненість в собі і ввічливість зроблять вас королевою в очах оточуючих. І нехай ті, хто вас обслуговує, отримують від цього задоволення, адже справжня королева вміє завойовувати серця людей.


Більшість продавців і представників сервісу - такі ж люди, як і ви. Робіть покупки з насолодою, і ваш гарний настрій передасться їм і зробить спілкування приємним для всіх. Для початку привітайтеся з продавцем, посміхайтеся йому. Ставлячи питання, дивіться прямо в очі. Це допоможе задати потрібний тон спілкування і покаже, що ви - не хто попало. І, звичайно, не забудьте подякувати за обслуговування.

Але не можна йти на поводу у тих, хто вас обслуговує. У магазинах часто робляться спроби нав'язати те, що вам не потрібно. Треба твердо направляти продавців в русло власних інтересів, але робити це м'яко по формі, лаконічно, ввічливо, з посмішкою. Цим ви даєте зрозуміти, що цінуєте свій час і точно знаєте, чого хочете.

Що може викликати негативне ставлення до вас? В першу чергу, це демонстрація зневаги до тих, хто вас обслуговує, кисле, претензійне вираз обличчя, розмова на підвищених тонах, капризи, Мотаньє нервів, хитання прав, повчання тих, хто вас обслуговує. Все це викличе роздратування у працівників сервісу і бажання швидше від вас відскіпатися. Природно, що висококласного обслуговування таким шляхом не добитися.

Але, зрозуміло, що всяке буває, і обслуговування далеко не у всіх місцях наближається до бажаного ідеалу, а в магазинах вам можуть і відверто нахамити. Хороша зброя проти хамства співробітників магазина - ваша підкреслена ввічливість і іронія. Свої права та те, як їх правильно відстоювати, треба знати хоча б в основі. Незнання - це слабкість в очах кривдників. Але не дозволяйте собі втягуватися в конфлікт і опускатися до скандалу. Таким чином, ви тільки зіпсуєте собі настрій і нерви, причому для хама-продавця це буде просто робочим моментом.

Якщо в магазині у вас все ж виникла серйозна проблема, що вимагає дозволу, а продавець не бажає її залагодити мирним шляхом, спробуйте захистити свої права. На випадок конфлікту, та й взагалі не завадить мати при собі телефони Товариства захисту прав споживачів. Тоді ви зможете в присутності продавця зателефонувати з мобільного телефону і проконсультуватися з приводу ситуації, що створилася.

Після такого дзвінка ні в якому разі не повідомляйте працівникам магазину про зміст і результаті розмови - невідомість змушує хвилюватися і переживати сильніше. Дістаньте папір і ручку і попросіть уточнити назву фірми, адресу даного магазину, торгове місце, ПІБ адміністратора і всіх продавців, з якими ви спілкувалися з виниклої проблеми. Все, що вам скажуть, запишіть. Відзначте час вашого відвідування магазину. Ще раз перевірте чек і прикладену до товару документацію.

Після цього спокійно, мовчки збирайте свої речі і йдіть. Якщо ви праві, вас, швидше за все, зупинять і спробують залагодити проблему. А якщо проблема залишилась, але ви як і раніше вважаєте, що вам заподіяли шкоду, у Товаристві захисту прав споживачів вам підкажуть наступні дії.

Комментариев нет:

Отправить комментарий