суббота, 3 ноября 2012 г.

Етикет прийому гостей


Згідно гостьовому етикету необхідно знати, кого, як і коли запрошувати. На багатолюдний прийом гостей запрошують заздалегідь за 7 - 10 днів. При цьому час треба вказати точне, непогано додасть при цьому причину майбутньої зустрічі - це може бути захист диплома, інше значна подія, про яку гості повинні бути в курсі, щоб не потрапити в халепу. Якщо причина запрошення - чий або День народження, то її зазвичай не називають, припускаючи, що гості про це здогадаються самі. Якщо недогадливий гість цікавиться, то можна озвучити, хто винуватець торжества.

За 1-3 дні можна запрошувати на каву. Якщо ми запрошуємо 3-4 людини, можна узгодити з ними час зустрічі. Зазвичай це друга половина дня, ближче до вечері. На рідкісні недільні обіди найчастіше запрошують родичів. Запрошення може бути озвучено по телефону або особисто, можливий письмовий варіант. У тому випадку, коли молодь запрошує людей більш старших, ввічливість гостьового етикету вимагає зробити це особисто. Письмовий варіант - один із самих крайніх.


Часто виникають непорозуміння при діленні знайомих на групи, щоб приймати їх у різні дні. У цьому немає нічого поганого - сучасні квартири не вміщають великої кількості людей, та й групи можна сформувати за інтересами. Але іноді недовірливі гості вважають це поділом на «кращих» і «гірших». Мудрі господарі не афішують своїм гостям, хто в них був вчора або прийде післязавтра. При цьому вони постараються, щоб в одну компанію не потрапили люди, які в силу різних причин не переносять суспільство один одного. Одне з правил етикету в гостях свідчить, що не варто запрошувати втретє гостя, який перед цим двічі не приймав вашого запрошення.

Етикет прийому гостей
У дверях гостей зазвичай зустрічає господар. Виходити з кухні до передпокою, щоб зустрічати кожного гостя, господині зовсім не обов'язково. Виняток - прихід особливо почесного гостя. В обов'язки господаря входить допомогти гостям роздягтися і ввести їх в кімнату. Якщо господиня в цей час сиділа, їй потрібно встати і зробити гостям назустріч кілька кроків.

Не пропонуйте гостям тапочки - це ознака поганого тону. Нарядно одягнені жінки буду виглядати в них безглуздо, та й чоловік в елегантних штанях або костюмі - теж. Господарі до прийому гостей теж повинні переодягтися. Якщо господар без піджака і краватки, то сорочка на ньому повинна бути чистою і добре вигладжений. У господині порядок в одязі і на голові, при виході з кухні вона знімає фартух. Помада не повинна залишати слідів на чужих щоках, склянках і чарках.

У випадку, якщо ваші єдині гості запізнюються, чекайте їх до самого приходу. Деякі гості примудряються запізнитися на дві години, а з етикету прийому гостей господарі при цьому не мають права вийти з дому. Винятком може стати невизначена домовленість, укладена в слові «заглянемо». Тоді можна перестати чекати гостей через півтори години.

Раптовий гість
Якщо гість прийшов раптово, коли обоє будинку, які прийшли займається господар, а господиня в цей час може ненадовго вийти - привести себе в порядок. Коли господиня будинку одна, вона не залишає гостя одного більш, ніж на три хвилини. Їй зовсім нема чого повністю переодягатися - достатньо бути природною, не метушитися, навіть якщо її застали в розпал збирання. Спокійно вимикаємо пилосос, прибираємо речі з того стільця, на який хочемо посадити гостя. Цього достатньо. Розкладене для прання білизна - звичайне життєве справа, не варто на цьому загострювати увагу.

Як розсадити гостей?

Місце господині на чолі столу не завжди зручно і виправдано. Виходите з того, як розташований стіл в кімнаті. Самими почесними місцями для гостей вважаються ті, які найбільш зручно розташовані, не вимагають зайвого занепокоєння, найбільш бажано посадити гостей обличчям до вхідних дверей. Господар сідає ближче до гостей, щоб доглядати за ними і розважати, а господиня розташовується на протилежному краю стола, щоб забезпечити собі можливість вільно виходити на кухню.

Етикет в гостях вимагає, щоб гостей садовили, чергуючи чоловіків і жінок. Але навіть якщо когось з них виявилося більше, чоловіків треба все одно постаратися розмістити між жінками. Подружжя при цьому садовить окремо, а закоханих - поруч.

Варто підкреслити, що господар повинен вибрати собі оптимальне місце, щоб опинитися поруч з гостями і в той же час мати можливість вільно виходити з-за столу. Головне, не робити з цього проблему і стежити за тим, щоб зручно було всім.

Комментариев нет:

Отправить комментарий