воскресенье, 28 октября 2012 г.

Правила сімейного етикету


Мабуть, тільки вдома ми можемо по-справжньому розслабитися і відпочити, в тому числі і від умовностей суспільного життя. Але, погодьтеся, порядок у своїй "фортеці" необхідний. Саме його забезпечують елементарні правила сімейного етикету. Саме з нього "ростуть ноги" розуміння правил хорошого тону в суспільстві.

Комфортним домашнє життя роблять слова "дякую", "будь ласка", "пробач", "добрий ранок", "приємного апетиту", "на добраніч", а також звичка шанобливо вислуховувати всіх членів сім'ї, не перериваючи на півслові. Також хорошим тоном вважається повідомляти всім домашнім, куди йдеш і в скільки припускаєш повернутися.


Для всіх домочадців обов'язковими є чистота і охайність одягу. В першу чергу, приклад маємо показувати батьки, адже їх вигляд - один із способів підтримки свого авторитету у дітей.

 Серед членів сім'ї нерідко використовуються ласкаві домашні прізвиська: "Кошеня", "Сонечко", "Зайчик" і проч. Вони цілком припустимі, якщо не згадуються в присутності сторонніх. Також, в розмові з третіми особами, не прийнято називати свою дружину або чоловіка чоловіком, ця "посада" присвоюється лише на офіційних заходах. Доречніше буде назвати свою другу половину на ім'я.

Звернення до старшого покоління родини теж вимагає делікатності. Абсолютно неприйнятно, звертаючись до тещі або свекрухи, називати її "бабусею". Якщо в родині не прийнято звертатися до батьків дружини або чоловіка "мама" і "тато", то правила хорошого тону допускають звернення по імені-по батькові і на "ви". При цьому онуки цілком можуть називати бабусю чи дідуся на "ти".

Правила сімейного етикету наказують чоловікові завжди подавати пальто дружині, як вдома, так і в громадському місці. Крім того, варто, проходячи в двері, пропускати дружину першою, а також подавати їй руку на виході з громадського транспорту. Право першого танцю на вечорі так само залишається за вашою дружиною.

У свою чергу, дружині не слід у відсутності чоловіка запрошувати гостей і приймати запрошення від неприємних йому людей. Також непристойно наводити порядок в його особистих речах, перевіряти кишені і гаманець. Не варто безсторонньо відгукуватися про чоловіка в присутності дітей. Взаємоповага всіх членів сім'ї народжується не на порожньому місці.

Батькам не пристало читати без згоди дітей їх особисті листи або щоденники. Входячи в чужу кімнату, слід постукати.

 Не варто при сторонніх надмірно відчитувати дітей, читати нотації близьким. Не виносьте сміття з хати. Але навіть якщо з'ясування стосунків не уникнути, не слід підвищувати голос і вживати лайливі слова. Тим більше не варто сваритися у присутності дітей. Також постарайтеся захистити дитячі вуха від пліток і перемивання кісток гостям або відсутнім родичам.

Нетактовно скаржитися на чоловіка або дружину за межами домашнього кола, виносити на загальний огляд особисте життя, а також давати непрошені поради щодо врегулювання сімейних конфліктів друзям. Досить просто висловити співчуття, якщо знайомий ділиться проблемами інтимного характеру.

Старшим родичам не пристало вставати ні на одну із сторін конфлікту між чоловіком і дружиною. Кращий вихід - нейтралітет.

Також в родині повинні бути вироблені єдині правила виховання дітей: однакові вимоги, система заохочень і покарань. Навіть у випадку, якщо старше покоління не згідно з методами виховання онуків, не слід сперечатися при дітях.

Такт, вміння знаходити спільну мову і взаємна ввічливість - ось основа для повноцінного спілкування в родині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий