Манерам за столом завжди надавалося велике значення. Не можна говорити про високий культурний рівень людини, якщо він негарно, неакуратно їсть і не вміє користуватися столовими приборами.
Адже правила столового етикету перевірені століттями, щоб поведінка всіх присутніх за столом було гармонійним і раціональним.
Найголовніше правило: всі столові прилади, що знаходяться праворуч від тарілки, тримають під час їжі правою рукою, а всі прилади, що знаходяться зліва - відповідно, лівою рукою.
У ножа (тримають у правій руці) і вилки (в лівій) зовсім різні функції: ножем дотримується те, що ви берете виделкою. При цьому ні в якому разі не допускається перекладати прилади з правої руки в ліву і навпаки. Вилку рекомендується тримати зубцями вниз. Їсти з ножа не можна. Також не слід відразу різати все ножем, щоб після користуватися тільки однією вилкою. Правильно буде відрізати шматочок і тут же відправляти його в рот, інакше страва охолоне завчасно. Шматок хліба в руках не тримають і не відкушують від нього, а відщипують невеликі шматочки, які можна з'їсти за 1-2 рази.
Ручки ножа і виделки потрібно тримати в руках, а вказівним пальцем правої руки притримувати біля початку леза ножа. Щоб розрізати, наприклад шматок м'яса, вилку і ніж потрібно тримати під невеликим нахилом.
Спеціальні рибні виделка і ніж менше їдалень. При цьому рибу не прийнято різати ножем. Якщо рибне блюдо відварне або смажене, ножем відокремлюють риб'ячі кістки. У випадку, якщо ви виявили кісточку у роті, її слід покласти на притулену до губ серветку, потім - на тарілку.
Суп потрібно їсти, зачерпує ложкою від себе, щоб не забруднити одяг. Суп слід їсти з краю ложки, піднісши її паралельно до губ. Доїдають суп, злегка відхиливши і відсунувши тарілку від себе. Бульйон в чашці слід пити, як чай або кава, після того, як з'їли трохи бульйону за допомогою невеликої десертній ложечки. Ложка з супу ні під час їжі, ні після не повинна бути на столі - тільки в тарілці.
Якщо блюдо не вимагає різання (запіканки, паштети, суфле, яйця круто, пудинги), користуйтеся тільки виделкою, тримаючи її в правій руці. Під час їжі допускається допомагати шматочком хліба в лівій руці.
Щоб зробити бутерброд, невелика кількість ікри, паштету і вершкового масла беруть на свою тарілку із загального блюда. Шматочок хліба слід брати лівою рукою і ножем, що знаходяться в правій руці, намазують бутерброд. Його їдять за допомогою виделки і ножа.
Салати накладають на тарілку салатної ложкою і їдять за допомогою виделки.
Щоб очистити апельсин, з нього зрізують верхню частину шкірки, потім роблять надрізи уздовж на 4-5 частин, знімають всю шкірку і розділяють апельсин на часточки. За правилами етикету банани ножем надрізають у черешка, прибирають шкірку і їдять за допомогою десертного ножа і виделки, відрізаючи по шматочку.
Суницю і полуницю беруть руками за чашолистки, а якщо ягоди вже очищені - їдять ложкою. Черешню, вишню, виноград беруть руками, кісточки випльовують на чайну ложку або серветку.
Торт, тістечка з крему не слід брати руками: їх їдять десертною виделкою або ложечкою.
Якщо страва на блюді переходить з рук в руки по колу, то, спершу запропонуйте його сусідові, а вже потім, не вибираючи, візьміть собі. Їду з підноса потрібно накладати за допомогою виделки і ложки, яку тримають лівою рукою, допомагаючи при цьому виделкою. Ці прилади потім залишаються на підносі.
У разі якщо в гостях ви не знаєте, як їдять дане блюдо, орієнтуйтеся на хазяїв вечора.
Що стосується напоїв, варто запам'ятати одне правило: чим міцніше спиртне, тим менше призначена для нього ємність.
Комментариев нет:
Отправить комментарий